Langs hele Norges idylliske kyst finnes folket som lever av det som havet, kysten og landskapet rundt byr på. De mange fiskebrukene, gårdene, restaurantene, kaféene og alt annet drives nemlig av ildsjeler der ute ved kanten av havet.

Kystfolket langs Hurtigrutens kystrute, fra Bergen i sør og Nordkapp i nord, er avhengig av den næringen som ruta bringer til det de driver. Ute på Tilrem, for eksempel finner vi Hildurs Urterarium. En knapp ti minutters kjøretur fra Brønnøysund på vakre Helgelandskysten, i midten av Norge. Én av de mange havnene som Hurtigruten tar turen innom.

Den milde gjestfriheten
Det er selvfølgelig Hildur, på over nitti år, som har dyrket og stelt over de 250 urteartene der. Dyrkingen av urter startet hun på slutten av 80-tallet, sammen med sin ektemann. Det er hennes barn og barnebarn som nå driver urterariumet daglig. Likevel kan det hende du møter Hildur på en omvisning i urtehagen med planter som brukes til både krydder og medisin. I følge folketroen skal urtene virke mot mange forskjellige plager. Hildur selv er opptatt av sine forfedres historie de forskjellige urtene som dyrkes, selv om hun er skeptisk til alle de påståtte effektene. 

På urterariumet tilbys ikke bare innblikk i lokal historie og urtene som dyrkes, men også overnatting og matretter av råvarer fra lokalmiljøet langs den sørlige delen av den magiske Helgelandskysten. Her inviteres nemlig turister og reisende inn i ildsjelenes eget hjem. Gjestfrihet er det ikke mangel på.

I Sagastua serveres mat og drikke fra deres eget kjøkken, og akevitt fra deres egen unike akevittbar. Fra fjorden ved Vegaøyene, som er rett i nærheten, fiskes et rikt utvalg fisk og skalldyr. Fra nærområdet høstes kjøtt fra blant annet Utgangarsauen, og vilt som jaktes av kjøkkensjefen selv. Fra nabogårdene rundt urterariumet får de levert ferske og friske grønnsaker. Med de spennende aromaene og smakene fra urtehagen settes en ekstra spiss på de lokale matrettene som tilberedes. De tolerer ingen snarveier eller lettvinte løsninger for det de tilbereder. Sånn sett sier de at de kan ha en god samvittighet, og bruke «Det ærlige kjøkken»som slagord.

Kysten er levebrødet
Etter den utfordrende tiden det siste året, ser Hildur og de andre ildsjelene ved urterariumet frem til at alt snart blir bedre. For i urtehagen ser man det så tydelig: med våren kommer sommeren. Kystfolket ved Hildurs Urterarium ser frem til å tilby masse gode opplevelser til reisende fra fjernt og nært som reiser langs kystruta.

Kystruta, som Hurtigruten seiler, er en av hovedårene som fører turister og besøkende de mange levebrødene ved kanten av havet. De spennende og varierte utfluktene fra våre seilaser, går ut til de stedene som ildsjelene langs kystruta driver. Gjestene våre er av de heldige som får nyte kystfolkets milde gjestfrihet, og kan få et godt innblikk i blant annet lokal historie og gode mattradisjoner.

Kystfolket avhenger av kysten og kystruta, og vi avhenger av kystfolket. Vi heier på at alle disse holder på i generasjoner fremover, slik at de kan fortsette å tilføre fantastiske opplevelser til våre gjester.